Mesajul zilei

13/05/2016 - PROBLEMA CUGETULUI

Dar nu toţi au cunoştinţa aceasta. Ci unii, fiind obişnuiţi până acum cu idolul, mănâncă un lucru ca fiind jertfit unui idol; şi cugetul lor, care este slab, este întinat.

1 Corinteni 8.7

 

Problema cugetului este ceva serios. În acest pasaj, Pavel vorbea corintenilor despre faptul de a mânca un lucru ca fiind jertfit idolilor, ceea ce nu înseamnă nimic. Un om de cuget slab, mâncând aceste lucruri, se va putea întina, iar altul, văzând un rob al Domnului hrănindu-se cu ele, se va putea indigna. Nu vom câștiga nimic, și nici nu vom pierde ceva dacă încercăm sau renunțăm în a încerca asemenea ofrande. Problema este că vrăjmașul lucrează asupra cugetului și, astfel, face ca cei mai puțin puternici să sufere. Să fugi de tot ceea ce poate să aducă rău, fă numai ceea ce poate ajuta pe cineva să se elibereze de condamnare.     

Prejudiciul unei învățături rele – Mulți suferă din cauza unei voci ce îi acuză, zi și noapte, de a fi făcut ceva ce nu a fost pe placul lui Dumnezeu. Un prieten pastor, mi-a povestit odată că un cuplu de tineri căsătoriți a venit la el, să-i ajute cu unele sfaturi. Ei fuseseră învățați de biserica lor că trebuie să ceară iertare Domnului de fiecare dată când aveau relații intime. Când nu mai puteau răbda, se rugau, plângeau dinaintea lui Dumnezeu și abia apoi se comportau ca un cuplu. Apoi, vina aproape îi ucidea. Când pastorul le-a arătat că Biblia nu numai că îngăduia viața lor intimă, ci o și recomanda, s-au simțit eliberați de ceea ce considerau a fi greșit. Cel ce primește o învățătură despre faptul că ceea ce este corect este greșit și ceea ce este greșit este corect, și dacă pune în practică răul învățat, va rămâne cu o durere în suflet ce îl va apăsa zi de zi.        

Calea cea rea trebuie evitată – Cultul față de diferite divinități era foarte popular în timpul apostolului Pavel. Ca și astăzi, adepții acestor ritualuri țin sărbători pentru cei pe care îi consideră dumnezei. Știm că există un singur Dumnezeu și Domn (1 Tm 2.5a), dar și creaturi ce nu sunt decât spirite rele și care îi amăgesc pe cei imprudenți. Așadar, de ce oare trebuie să ne așezăm la masa dedicată lor?

          În același sens, de ce oare cupluri de creștini se cazează în moteluri? Căci, în țara noastră, aceste localuri sunt pentru întâlniri păcătoase. Este clar că soțul și soția, temători față de Domnul, pot călători pentru a fi singuri și, astfel, să aibă o relație intimă mai bună, însă, dacă se vor duce la un asemenea loc, cel ce are cuget slab, văzându-i, ar putea deveni confuz, s-ar putea indigna și renunța la Calea cea dreaptă. Cel mai bine este evitarea oricărui lucru ce ar putea să facă pe cineva să se abată de la credință. Așadar, nu câștigă nimic cel ce merge în moteluri, după cum nimic nu pierde cine acolo nu pune piciorul.

         Trebuie să evităm ca libertatea noastră să inducă în eroare vreun frate lipsit de maturitate. Corect este să fugim de lucrurile ce vor aduce urmări nefaste. Fie ca orice fiu al lui Dumnzeu să facă numai ceea ce îl va ajuta pe aproapele său să se elibereze de condamnare. Căci, un exemplu rău nu va fi nciodată uitat.    

 

Întru Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul să vă binecuvânteze!