Mesajul zilei

08/02/2017 - DOMNUL TE VREA AȘA

Omul lui Dumnezeu a zis împăratului: „Jumătate din casa ta să-mi dai, şi n-aş intra cu tine. Nu voi mânca pâine şi nu voi bea apă în locul acesta”

1 Regi 13:8

Ieroboam, un împărat pe care Dumnezeu l-a întrebuințat pentru împărțirea Regatului lui Israel, a încetat să mai fie un instrument al lui Dumnezeu, căci, din cauza dorinței lui de putere, a făcut lucruri care nu-i erau pe plac lui Dumnezeu. Când l-a auzit pe prorocul lui Dumnezeu, a vrut să pună mâinile asupra lui și a primit judecata divină. Prorocul, care îi fusese credncios lui Dumnezeu până atunci, a sfârșit rău.   

 Poporul lui Israel fusese divizat în două împărății în vremea lui Roboam, fiul lui Solomon (acesta, spre sfârșitul vieții, a făcut un mare păcat, s-a închinat la zei, iar cele șapte sute de soții și trei sute de concubine i-au pervertit sufletul) și această diviziune fusese deja revelată de Dumnezeu prin prorocul Ahia.

  Ieroboam, care era urmărit de Solomon, a pus la cale o strategie în timpul împărăției lui Roboam și a luat zece din cele doisprezece triburi care formau Israelul și, fără să verse o picătură de sânge, a devenit împărat. Totuși, nu l-a lăsat pe Dumnezeu să-l mai întrebuințeze. Pentru că nu a căutat ajutorul divin ca să-și păstreze împărăția, Ieroboam a ajuns să colaboreze cu necredincioși și astfel a început să se închine la zei și să facă doi viței de aur. El voia să se bazeze pe ajutorul Domnului, dar a fost utilizat de inamic pentru a-L supăra pe Dumnezeu.

   Oricine vrea să reușească în viață și să fie întrebuințat de Dumnezeu nu trebuie să lase frica și lașitatea să pună stăpânire pe inima lui. Prorocul care a îndrăznit să vorbească cu Ieroboam a demonstrat un curaj fantastic. Când a fost trimis la împăratul care introducea idolatria și vrăjitoria în Israel, trimisul Domnului nu s-a temut de ce i s-ar fi putut întâmpla, ci l-a confruntat pe împărat și a demonstrat că era cu adevărat un om al lui Dumnezeu.

 Acest proroc curajos a adus o profeție împotriva altarului. Împăratul a vrut să pună mâinile pe el, dar una dintre mâini i s-a uscat. Judecata divină a onorat apostolatul acelui om al lui Dumnezeu și asta se întâmplă mereu cu cineva care se lasă întrebuințat de Dumnezeu. Totuși, s-a întâmplat ceva neplăcut cu acest om: a ascultat de cuvintele mincinoase ale unui proroc bătrân și a încetat să-I mai fie fidel Domnului și a sfârșit groaznic (1 Împăraților, 13:11-32) 

 Sper că nu ți se va întâmpla niciodată una ca asta! Dumnezeu le va da coroana vieții celor care îi rămân fideli Lui (Tiago 1.12; Apocalipsa 2:10). Finalul trist al acestui proroc trebuie să rămână ca un avertisment: fii ceea ce a vrut Dumnezeu să fii.

 

         Întru Hristos, cu dragoste,

 

         R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!