Mesajul zilei

04/10/2017 - NU CONTEZĂ VEDERE NATURALĂ

“Şi Ieroboam a zis nevestei sale: "Scoală-te, te rog, şi schimbă-ţi hainele, ca să nu se ştie că eşti nevasta lui Ieroboam, şi du-te la Silo. Iată că acolo este Ahia, prorocul; el mi-a spus că voi fi împăratul poporului acestuia.”

1 Împărați 14.2

Ahia a fost un profet folosit de Domnul pentru a transmite o veste bună lui Ieroboam: el a fost ales să fie împăratul a zece din cele douăsprezece seminții din Israel încă sub conducerea lui Solomon (1 Împărați 11: 29-39) din cauza idolatriei în care fiul lui David fusese implicat. Chiar și prin profet, Dumnezeu i-a spus lui Ieroboam că el trebuie să fie credincios Domnului, pentru că astfel împărăția lui va fi confirmată și descendenții lui vor fi urmașii săi pe tron. Cu toate acestea, de îndată ce s-a împlinit Cuvântul Domnului, Ieroboam s-a dăruit uitși el idolatriei (1 Împărați 12), ceea ce l-a supărat mult pe Dumnezeu. De fapt, acel conducător, în nebunia lui, l-a provocat pe Cel Prea-Înalt în toate privințele. Chiar a fost trimis un profet care să-l avertizeze împotriva unui altar pe care la zidit la Betel, dar când solul Domnului a dat mesajul - apropo, foarte șocant - împăratul s-a umplut de mânie și și-a întins mâna pe altar, și a poruncit să-l prindă pe omul lui Dumnezeu. În consecință, mâna domnitorului s-a uscat și nu a mai putut s-o întoarcă înapoi (1 Împărați 13:4). Apoi a cerut profetului să se roage pentru el și când s-a rugat Celui Atotputernic, și-a putut trage măna înapoi (versetul 6).

Această experiență nu a fost îndeajuns pentru ca Ieroboam să se pocăiască de răutatea sa. Cu toate acestea, atunci când fiul său s-a îmbolnăvit - care, conform promisiunii lui Dumnezeu, va fi succesorul său pe tron - domnitorul și-a adus aminte de Ahia, prorocul care își va rupe mantia și îi va da cele zece bucăți, semnificând ce se va întâmpla în Israel și el ar fi regele acelor zece seminții. Ieroboam și-a trimis soția pentru a întreba mesagerul Domnului, dar i-a cerut să nu-i spună că este soția lui. La urma urmei, se aștepta ca prorocul să vindece băiatul fără să știe că el era fiul regelui.

Această atitudine dovedește că Ieroboam se gândea doar la el însuși și nu-i păsa că profită de altcineva. El a părăsit pe Cel Prea-Înalt și a slujit diavolului; în mintea sa coruptă, el credea că ar putea să păcălească pe oricine, precum și pe însuși dușmanul - și chiar pe Domnul! Ceea ce-l interesa pe regele Israelului era profitul, puterea, gloria și nimic mai mult.

De îndată ce soția lui a intrat în casa prorocului, el, în imposibilitatea de a vedea din cauza vârstei sale avansate, a primit revelația divină. De fapt, pentru omul lui Dumnezeu, viziunea naturală nu contează, ci mai degrabă ceea ce aude de la Tatăl. Prorocul Ahia a revelat femeii cine era și a declarat că fiul ei ar muri de îndată ce ar pune piciorul în țara lui. Ca și cum nu ar fi de ajuns, el a spus că fiecare bărbat, fiu sau sclav din casa lui Ieroboam va muri.

Am văzut oameni încercând să-L înșele pe omul lui Dumnezeu și să fie demascați. Nu te lăsa niciodată pradă ispitei de a minți cuiva. Anania și Safira, de exemplu, au plătit cu viața lor pentru această greșeală (Faptele Apostolilor 5). Deci ascultă întotdeauna Cuvântul Domnului!

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!