Mesajul zilei

05/10/2017 - PĂCAT EGAL, PEDEAPSĂ EGALĂ!

“Eu te-am ridicat din ţărână şi te-am pus mai mare peste poporul Meu, Israel; dar pentru că ai umblat pe calea lui Ieroboam şi ai făcut pe poporul Meu, Israel, să păcătuiască, pentru ca să Mă mânii prin păcatele lor,”

1 Împărați 16.2

Este trist să vezi cât de mulți lasă puterea să le urce la cap și să-L uite pe Dumnezeu! Oamenii aleși de Domnul pentru o lucrare specială și-au îngăduit să fie îndepărtați de vrăjmașii păcătoși și de cei căzuți. Așa a fost cu Ieroboam, căruia prorocul Ahia i-a dat zece din cele douăsprezece bucăți din noua sa haină pe care o rupsese, arătând că Cel Prea-Înalt ar împărți împărăția Israelului și i-ar da lui zece seminții (1 Împărați 11:29-31). Ieroboam a fost avertizat să nu facă precum Solomon, care s-a lăsat condus de alți zei și, prin urmare, împărăția lui a fost împărțită în două părți. Înțeleptul Solomon a crezut că poate să se joace cu sfințenia lui Dumnezeu, dar a greșit!

Ieroboam a disprețuit avertizarea Domnului și s-a predat în mod nebun diavolului (1 Împărați 12:26-33). Mai mult, Abiia, unul dintre fiii săi, s-a îmbolnăvit (1 Împărați 14:1) și a murit, așa cum spusese Ahia. Când a murit Ieroboam, se pare că Dumnezeu a uitat răul pe care conducătorul îl înfăptuise, căci Nadab, celălalt fiu, a ajuns să domnească. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, Baeșa, cetățean comun al poporului, a conspirat împotriva lui și l-a ucis. De îndată ce a luat împărăția, Baeșa a ucis de asemenea pe toți ceilalți fii ai lui Ieroboam, îndeplinind cuvântul Domnului. Dar și el s-a lăsat pradă păcatelor la fel ca Ieroboam, iar apoi a fost pedepsit în egală măsură (1 Împărați 15). Păcatul egal, sentința egală!

Baeșa, care a domnit timp de 24 de ani, a avut timp să se pocăiască de căile rele, dar nu a făcut-o; mai degrabă, el s-a lăsat condus de aceleași greșeli precum Ieroboam. Apoi prorocul Iehu a fost folosit ca să-l avertizeze că a fost ridicat din țărână și a devenit împărat - și pentru că nu auzise învățătura divină de a nu face ca Ieroboam - el și familia lui ar avea același sfârșit ca și acel conducător.

Baeșa a murit și, din nou, se pare că Cel Prea-Înalt ar fi uitat ce s-a întâmplat, căci fiul său Ela a domnit în locul lui. Dar exact doi ani mai târziu, în timp ce Ela a băut și s-a îmbătat în Tirța, slujitorul său Zimri l-a omorât. Astfel a luat împărăția și, de îndată ce a început să domnească, a ucis toți urmașii casei Baeșa, fără să lase nici un bărbat între ei - nici o rudă, nici un prieten. (1 Împărați 16) Păcatul egal, pedeapsa egală!

Cu atâtea exemple biblice de oameni care au păcătuit, există încă acei printre poporul lui Dumnezeu, care crede că este special, și pentru asta poate să încalce poruncile divine. Deci, se întâmplă tragedii, se sfârșesc vieți tinere, apar boli incurabile și se distrug membrii familiei, iar căsătoriile sunt rupte - tocmai pentru că unii "sfinți" ai Domnului cred că se pot preface. Cu toate acestea, nimănui nu li se permite să facă compromisuri cu inamicul. Dacă Dumnezeul nostru este sfânt, trebuie să fim și noi (1 Petru 1:16). Cei care decid să cotrobăie pe drumul răului vor plăti un preț pe măsură. Să nu ți se întâmple asta!

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul să vă binecuvânteze!