Mesajul zilei

12/12/2017 - ROBUL ASCULTĂTOR

“Cuvântul Domnului spus lui Osea, fiul lui Beeri, pe vremea lui Ozia, Iotam, Ahaz, Ezechia, împărații lui Iuda, şi pe vremea lui Ieroboam, fiul lui Ioas, împăratul lui Israel.”

Osea 1.1

Precum Isaia, Osea, ultimul proroc al lui Israel, a profetizat în împărăția celor zece seminții și și-a exercitat slujba în zilele lui Iuda, Ozia, Iotam, Ahaz și Ezechia. În Israel, domnea Ieroboam al II-lea. Era timpul cel mai prosper a acelei națiuni, dar poporul s-a îndreptat din ce în ce mai mult spre lucrările oculte. Împărații lui Israel L-au supărat pe Cel Prea-Înalt cu vrăjitoria pe care o practicau în mod deschis. Astfel, în timpul slujirii sale, care a durat aproximativ 60 de ani, profetul a denunțat idolatria lui Israel, comparând-o cu adulterul.

Prin poruncă divină, Osea a mers la curve și a luat una dintre ele ca soție, al cărei nume era Gomera. Acest act avea în sine un mesaj: pământul devenise o prostituată. Cu această nevastă, a avut mai mulți copii, ale căror nume - care denotau mesaje oamenilor - au fost date de Domnul însuși. Fiecare simboliza o lovitură puternică pe care împărăția Nordului ar suferi-o, pentru că a insistat asupra practicării lucrurilor diabolice și, astfel, părăsirii planului divin.

Primul fiu pe care Osea l-a avut cu Gomera a fost numit Izreel - același nume al unui oraș și al unei văi în Israel, unde se afla palatul guvernamental al lui Ahab. Mesajul înscris în acel nume era că Dumnezeu va răzbuna sângele lui Izreel, referindu-se probabil la răutatea lui Izabela, când a poruncit ca Nabot, care era un Izreelit, să fie ucis cu pietre pentru a-și lua podgoria și a da-o lui Ahab (citește 2 Împărați 9:22-37). Apoi, din cauza răutății și idolatriei acelui popor, Domnul i-a asigurat că va face ca împărăția casei lui Israel să înceteze acolo și Osea a văzut că aceste profeții au fost împlinite.

Apoi, Gomera i-a dat o fiică, al cărei nume era Lo-Ruhama și dezvăluie un mesaj aspru: Cel Preaînalt nu ar mai avea milă de casa lui Israel pentru a o ierta. Săraci israeliți, căci ei n-ar mai avea mila Dumnezeului lor. Sărmani cei care primesc astăzi un cuvânt similar, căci este mai bine să-l avem mereu pe Domnul ca Dumnezeul milostiv, care este întotdeauna gata să ne ajute și să ne răscumpere. Cu toate acestea, atunci când o astfel de profeție se întâmplă cuiva, acesta va suferi foarte mult. Cel Atotputernic ia întotdeauna o atitudine față de acea viață care se menține în greșeală.

Apoi soția sa a conceput și i-a dat un alt moștenitor, numit Lo-Ami. Ajunși aici deja nu mai erau poporul lui Dumnezeu, nici Domnul, Dumnezeul lor. Trebuie să ne străduim ca acest lucru sau ceva asemănător să nu se întâmple niciodată cu noi sau cu semenii noștri. Trebuie să aflăm de ce am păcătuit și să fugim înapoi în brațele Tatălui, care este răbdător și iubește să ierte. Cât timp avem timp, este necesar să ne mărturisim păcatele, astfel încât Cel Prea-Înalt să ne răscumpere pe deplin.

Osea a fost folosit să vorbească despre ce s-ar întâmpla cu venirea Fiului lui Dumnezeu și cu moartea Lui în numele omenirii. Profeția lui ne amintește de ceea ce a făcut Isus pe Golgota, unde ne-a cumpărat pentru Tatăl ceresc. Din două popoare, Hristos a făcut unul singur: poporul Său dobândit și proprietate privată. Israelul spiritual ar fi atât de mare încât a fost comparat cu nisipul mării. Însuși Creatorul a spus că suntem poporul Dumnezeului celui viu.

Deși nu reușise să-l aducă pe Israel înapoi la Domnul, Osea a îndeplinit în întregime ceea ce i se poruncise. Toți aceia care sunt de la Dumnezeu trebuie să aibă aceeași atitudine: deși nu văd rezultatele pe care ar dori să le obțină în lucrarea făcută Domnului, trebuie să fie convinși că Dumnezeu știe de ce au fost chemați și de ce le-a fost dată misiunea de a vorbi în Numele Lui. Lucrul important este să facem parte din poporul lui Dumnezeu și să fim credincioși, făcând ceea ce ni s-a poruncit.

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul să vă binecuvânteze!