Mesajul zilei

14/12/2017 - PĂSTORUL CARE A PROFEȚIT

“Cuvintele lui Amos, unul din păstorii din Tecoa, vedeniile pe care le-a avut el despre Israel, pe vremea lui Ozia, împăratul lui Iuda, și pe vremea lui Ieroboam, fiul lui Ioas, împăratul lui Israel, cu doi ani înaintea cutremurului de pământ.”

Amos 1.1

Ce bine ar fi dacă ceea ce a spus Amos ar fi imitat de toți. În timp ce mulți doresc să fie recunoscuți în lume, acel rob al lui Dumnezeu a insistat asupra faptului că nu e nici proroc nici fiu de proroc, ci păstor și strângător de smochine din Egipt (Amos 7:14) El a spus că Domnul l-a luat de la păstorit și l-a trimis să prorocească. Dumnezeu alege pe cine dorește, indiferent de îndeletnicirea acelei persoane. Cel ales trebuie să dea întotdeauna slavă Celui care l-a chemat.

Credincioșia acestui păstor a fost remarcabilă pe tot parcursul slujirii sale. Aproape întotdeauna s-a referit la ceea ce i-a arătat Cel Prea-Înalt, spunând: "Așa vorbește Domnul" (Amos 1:3). Această caracteristică este de o importanță capitală în viața tuturor celor care, de fapt, doresc să-și folosească slujirea pentru a-I servi lui Dumnezeu, nu pentru a se ocupa de ea într-un mod utilitar. Robii trebuie să dea Domnului onoarea și slava cuvenită.

Amos s-a arătat credincios celui care l-a chemat și l-a trimis ca un turn de veghe al Cerurilor. Erau timpuri grele. Este probabil ca el să fi cunoscut profeții Elisei și Iona, deja bătrâni. El și-a dat profețiile fără să se uite la pericolul în care s-a pus pentru că și-a deschis gura. Ca rob fidel, făcea așa cum îi era poruncit. Toți slujitorii Celui Prea-Înalt trebuie să facă asta. Oricine nu este loial și credincios îi va părea foarte rău, dar va fi prea târziu.

Înțelegerea acelui profet a fost că abilitatea Domnului de a acționa nu cunoaște limite, lucrând oriunde, atât în Cer cât și în Locuința morților (Amos 9:2-6). Fiecare rob al lui Dumnezeu trebuie să fie conștient de acest fapt. Nu contează ce încearcă să împiedice poporul lui Dumnezeu; Domnul lucrând, nu este nimeni care să I se poată împotrivi (Isaia 43:13).

Amos a fost folosit pentru a spune că vor fi zile când va fi foame și sete după auzirea cuvintelor Domnului (Amos 8:11). Atunci oamenii vor umbla istoviți încoace și încolo ca să caute cuvântul Domnului, și tot nu-l vor găsi (versetul 11, 12). Chiar și " fetele frumoase și flăcăii" se vor topi de setea spirituală (versetul 13). Așa cum a fost în zilele lui Amos, cei care se încred în idoli și jură pe ei "vor cădea, și nu se vor mai scula." (versetul 14). Când vorbim despre adorarea idolilor, ne referim nu numai la imagini de sculptură, ci la tot ce există în inimile noastre, care a luat locul care ar trebui să fie ocupat numai de Domnul (Matei 22:37). Din păcate, în zilele noastre, până și oamenii au fost idolatrizați în biserici.

Amos a fost folosit să arate că, chiar peste natura, Dumnezeu guvernează și nu este întâmplător faptul că plouă într-o regiune și în alta nu (Amos 9). El a arătat, de asemenea, că atunci când o societate nu este în grațiile Domnului, toate relele se pot abate asupra ei. Nenorocirile apar cu permisiunea Cerului, drept lecție că trebuie să ne împăcăm cu Dumnezeul nostru (Capitolul 8.8-14).

În îndeplinirea slujirii sale, Amos a fost acuzat de către Amația, un preot din Betel, despre o uneltire împotriva împăratului Ieroboam al II-lea (capitolul 7.10-13). Cu toate acestea, Amos vorbea ceea ce-i poruncea Domnul, așa că Dumnezeu l-a condus în misiunea de a fi mesagerul Său. Robii Celui atotputernic trebuie să rostească ceea ce le poruncește Cel Prea-Înalt, indiferent de prețul pe care îl vor plăti. Aceasta este sarcina fiecăruia care a decis să asculte chemarea Maestrului.

Fă lucrul unui evanghelist și împlinește-ți bine slujba. (2 Timotei 4:5)

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!