Mesajul zilei

16/12/2017 - CINE NU ASCULTĂ CADE

“Cuvântul Domnului a vorbit lui Iona, fiul lui Amitai, astfel: Scoală-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, și strigă împotriva ei. Căci răutatea ei s-a suit până la Mine!”

Iona 1:1, 2

Iona a obținut unul dintre cele mai mari privilegii pe care-l poate avea o persoană: auzirea Cuvântului lui Dumnezeu. Cu toate acestea, după ce L-a primit, a încercat să fugă de porunca divină și în această traiectorie "a coborât" de cel puțin șase ori. Cu toate acestea, când s-a pocăit de atitudinea sa, acel profet a strigat din pântecele peștelui pentru eliberare și a fost auzit (Iona 2:2); abia atunci, el a decis să asculte de Dumnezeu și a avut succes.

Nu există o binecuvântare mai mare pentru noi decât înțelegerea voinței lui Dumnezeu. În seara când am auzit Evanghelia pentru prima dată, am înțeles că Domnul, Creatorul Cerurilor și al Pământului, această minunată Ființă, mă chema să fac parte din poporul Său; așa că am luat decizia corectă. Au trecut mai bine de 5 decenii și jumătate și încă mă minunez la ceea ce am simțit în acea seară când aveam doar șase ani.

În cazul lui Iona, marea lui greșeală a fost să fugă de ceea ce îi poruncise Dumnezeu, care era chiar Cuvântul vieții. Prin El, a fost însărcinat să fie o binecuvântare pentru generația lui. În același fel, Domnul vorbește astăzi și cu tine și cu atâția oameni, dar unii comit aceeași greșeală ca și Iona: fug de planul lui Dumnezeu.

Fratele meu, nu te eschiva niciodată de porunca divină. Misiunea pe care ne-o dă El este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla, căci oricine îndeplinește porunca Domnului va fi fără îndoială împlinit și bine răsplătit. Tatăl nu acționează cu noi ca supraveghetor. El a spus că persoana care lasă ceva în urmă pentru El și pentru Evanghelie va primi chiar "însutit și va moșteni viața veșnică" (Matei 19:29). Nu există nicio investiție lumească care să fie comparabilă cu răsplata pe care Dumnezeu a rezervat-o pentru noi (Coloseni 3:24, 1 Corinteni 2:9, Iacov 1:12).

În neascultarea sa nesăbuită și tristă, Iona a căzut cel puțin de șase ori: coborând la Iafo (1,3); mergând în port (1.3); coborând spre corabie (1.3); ascunzându-se în fundul corabiei (1.5); a fost aruncat în mare (1,15; 2,6) a ajuns în pântecele peștelui (1,17). Ce este mai rău este că, în încercările lui, el s-ar fi putut pierde pentru totdeauna. Oricine a fugit de Dumnezeu nu știe pericolul care-l așteaptă, căci dacă moare fugind de El, nu va fi nimeni care să-l salveze. Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să împlinești planul Domnului. Sub voia lui Dumnezeu, nu vom fi niciodată abandonați sau neprotejați.

Adevărul este că Cel Prea-Înalt ne cheamă întotdeauna pentru a progresa. El nu are plăcerea de a ne lua ceva; dimpotrivă, se bucură că a adăugat ceva existenței noastre. Isus a spus: " Eu am venit ca oile să aibă viață, și s-o aibă din belșug" (Ioan 10:10b). Oricine fuge de Dumnezeu, cade pe mâna duhului mizeriei și al suferinței (Psalmul 139:7). Cu Dumnezeu, vom face isprăvi mari (Psalmul 60:12), deci alege să-L asculți.

Balanța pozitivă pe care o tragem din acest episod biblic este că Iona, din pântecele peștelui, a decis să strige pentru eliberarea sa și a fost auzit. Vărsat pe pământ, el a mers la locul unde l-a trimis Domnul și a făcut așa cum i-a fost poruncit (Iona 2). Surprins, profetul a văzut întreaga cetate Ninive convertindu-se (capitolul 3.4-10). Robul credincios va fi uimit să vadă cum îl va binecuvânta Dumnezeu.

La fel cum atunci când a ascultat pe Cel Prea-Înalt, Iona a avut succes, la fel și tu vei avea. De aceea, îndeplinește misiunea care-ți este dată și vezi că Dumnezeu cinstește toate făgăduielile binecuvântate făcute celor care I se supun. Pentru aceasta, va fi necesar să fii ferm și puternic în a-ți face partea în planul divin. Cu siguranță Domnul va face ceea ce ți-a promis.

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!