Mesajul zilei

18/12/2017 - NU TE TEME DE DUȘMAN

“Prorocie despre Ninive. Cartea prorociei lui Naum din Elcoş.”

Naum 1.1

Poporul lui Iuda era îngrijorat din cauza asirienilor, care luaseră deja zece triburi în captivitate. La vremea aceea Ezechia domnea în Iuda, și a comis o mare greșeală, determinând ca poporul să dispere în fața amenințării dușmanului. Cu toate acestea, Dumnezeu a ridicat pe Naum să profețească căderea cetății Ninive, capitala Imperiului Asirian.

Nici o revelație biblică nu a fost dată întâmplător. Mesajul Scripturii este unul singur și a fost dat ca o revelație a voinței divine. Ceea ce a fost spus evreilor în Vechiul Testament este pentru toți oamenii din generațiile următoare. Exemplele, avertismentele și faptele înregistrate au în sine puterea de a ne comunica cele mai prețioase lecții, care, dacă sunt luate în serios, ne vor scăpa de dușmanii noștri. Strategia răului este aceeași și scopul său este să ne îndepărteze din mâinile Domnului. Totuși, oricine stă ferm în Cuvântul lui Dumnezeu nu va fi niciodată înșelat de adversar.

Locuitorii lui Iuda erau foarte îngrijorați față de marele Imperiu Asirian, care, în fiecare zi, biruia și își sporea stăpânirea. La vremea aceea, regatul Nordului tocmai fusese luat în captivitate, iar Sanherib era hotărât să supună și Iuda (2 Împărați 18:13). De fapt, el și-a pus deja picioarele pe teritoriul poporului lui Dumnezeu, deci era doar o chestiune de timp înainte de a intra în Ierusalim. Împăratul lui Iuda în la vremea aceea era Ezechia, robul lui Dumnezeu. Fratele meu, chiar și cei care slujesc pe Domnul, sunt susceptibili să comită erori grave, iar Ezechia nu a fost o excepție.

Văzând că amenințarea asirienilor era reală, conducătorul lui Iuda a luat o decizie prostească - dacă L-ar fi consultat pe Domnul, nu ar fi făcut o asemenea greșeală. Regele asirian se suise și biruise toate cetățile întărite ale lui Iuda. Temându-se de cel mai rău lucru, Ezechia a trimis mesageri acestui asupritor înăsprit, cerându-i pace (2 Împărați 18:14,15). Și împăratul lui Iuda a luat aurul pe care acoperise ușile templului Domnului și din portierele ușii și l-a dat împăratului Asiriei, din (2 Împărați 18:16). Dar, înșelăciunea pură, furia dușmanului nu a fost restrânsă (2 Împărați 18:17).

Confruntat cu amenințarea asiriană, oamenii au disperat. Cu toate acestea, Dumnezeu, care ar fi trebuit consultat înainte ca împăratul lui Iuda să aleagă calea greșită, a ridicat pe profetul Naum să prezică căderea dușmanului monstruos. Profetul a descris chiar cum va avea loc intrarea babilonienilor în Ninive. În această profeție Naum a fost folosit să vorbească despre apariția automobilelor pe care le cunoaștem astăzi (Naum 2:4). Ceea ce i s-a arătat trebuie să fi fost o viziune de noapte a autostrăzilor noastre și a traficului cu accidente care au loc în zilele noastre. Pentru cine era obișnuit cu viteza cailor, a vedea mașini la o sută de kilometri pe oră, probabil că a fost șocant.

Naum a profețit în zilele lui Isaia, pe când domnea Ezechia. Ce zile frumoase erau acelea în care oamenii aveau adevărați slujitori ai lui Dumnezeu pe care se puteau baza în momente de amenințare și de pericol. Ce zile minunate vom avea în generația noastră, dacă i-am fi credincioși Celui Prea-Înalt și ne-am preocupa cu împlinirea voii Sale sfinte. Dacă este necesar să lași ceva pentru a duce la îndeplinire planul Domnului, nu te gândi de două ori. Tatăl a promis că ne va răsplăti în ultima Zi.

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares 

Rugăciune

Domnul să vă binecuvânteze!