Mesajul zilei

09/03/2018 - CUM REZISTĂM ISPITEI

“Atunci diavolul L-a lăsat. Şi deodată au venit la Iisus nişte îngeri şi au început să-I slujească.”

Mate 4:11

De multe ori, după o experiență importantă cu Dumnezeu, omul trece printr-o perioadă de ispite. Hristos, de exemplu, a fost botezat de Ioan Botezătorul în Iordan și Duhul Sfânt a venit peste el imediat (Matei 3: 13-17). A fost un moment frumos la care au fost martori mulți oameni, care, probabil, au petrecut zile întregi povestindu-le altora despre această manifestare divină. Cu toate acestea, în prima experiență pe care Iisus a avut-o după acoperământul de autoritate a fost dus de însuși Duhul Sfânt - care anterior a venit pentru a-i da puterea Lui - să fie ispitit de diavol. 

Acum, nu este deloc plăcut să mergi în deșert. S-ar putea să nu fie așa de rău dacă cineva petrece câteva ore în confort și siguranță. Totuși, după 40 de zile pe post, fără mâncare sau băutură, în mijlocul fiarelor, este ceva prin care nimeni nu ar vrea să treacă. Căci în pustie diavolul l-a ispitit pe Iisus de trei ori. La prima încercare, el a apelat la nevoia fizică a Domnului nostru, spunându-i să transforme pietrele în pâini, dar răspunsul a fost: Este scris [...] (Matei 4: 4). La cea de-a doua, ispititorul l-a dus pe Domnul nostru în vârful templului și i-a spus să sară pentru ca îngerii să își împlinească misiunea. Aici putem înțelege că cel rău a încercat să-l ispitească pe Hristos cu mintea, cu sufletul, dar Domnul i-a dat un răspuns similar: De asemenea este scris [...] (versetul 7). La a treia încercare, diavolul i-a oferit tot aurul din lume și toată slava, dar cu o singură condiție: ca Iisus să îngenuncheze și să i se închine lui. Cu toate acestea, răspunsul Lui a fost și mai puternic: Pleacă, Satano, căci este scris:„Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti"(v.10). 

În toate cele trei încercări, Hristos nu a făcut apel decât la Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta este lecția pe care trebuie să o învățăm pentru a fi pregătiți când vrăjmașul vine peste noi. Singura modalitate de a învinge diavolul și capcanele lui este de a folosi ceea ce se spune în Biblie, căci astfel orice ispită va dispărea.  

Biblia spune că, prin porunca lui Iisus, diavolul L-a lăsat (v. 11a). Fratele meu, Satana se va supune și poruncilor tale când își va da seama că nu ai uitat ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Nu are niciun rost să te lamentezi în fața Domnului, spunând că nu ai vrut să păcătuiești. Trebuie să fii ferm împotriva dușmanului, care vrea să îți fure fericirea veșnică, cel puțin.    

Când Iisus l-a alungat pe diavol, îngerii au venit să-L slujească (versetul 11b). Același lucru este valabil și pentru noi: când suntem ispitiți, Dumnezeu vede ce se întâmplă în inimile noastre. Într-un moment de nebunie, putem să ne pierdem puțin, dar dacă frica de Cuvânt este în noi, Domnul ne va ajuta.

 

Întru Hristos, cu dragoste, 

R. R. Soares

Rugăciune

Dumnezeu să vă ocrotească!