Mesajul zilei

03/06/2018 - NELEGIUIREA LUI ROBOAM

”Când s-a întărit Roboam în domnie şi a căpătat putere, a părăsit Legea Domnului, şi tot Israelul a părăsit-o împreună cu el”

2 Cronici 12.1

Nu întotdeauna exemplul de acasă este luat drept pildă. Tânărul Roboam avea totul pentru a reuși în viață, căci bunicul său, David, fusese un om după inima lui Dumnezeu (Faptele Apostolilor 13.22); însă, neavând o inimă desăvârșită ca cea a psalmistului, a pierdut această șansă. Astăzi, trebuie să luăm aminte la exemplul nefast al acestui tânăr și să ne pregătim pentru a fi biruitori. Exemplele oamenilor ce au slujit Domnului au fost consemnate în Scripturi drept lecții pentru a învăța să slujim cu adevărat lui Dumnezeu. Cine se va purta ca Roboam va avea același sfârșit ca al său.

            Analizează greșelile comise de nepotul lui David. În ciuda faptului de a-și fi văzut țara împărțită în două împărății, Roboam nu s-a dat în lături de a se purta ca un nelegiuit, căci, de îndată ce s-a întărit în domnie, a părăsit Legea lui Dumnezeu. Este știut faptul că puterea întinează și că o viață mai bună îi face pe mulți să se rătăcească pe calea cea proastă. Iadul este plin de oameni ce au preferat să se lase stăpâniți de păcat și, astăzi, strigă de durere, copleșiți de o suferință nemărginită. O minciună, o înșelăciune conjugală sau de afaceri i-au dus pe mulți în prăpastie.

            Roboam nu și-a închipuit că acea simplă hotărâre de a părăsi Legea lui Dumnezeu îl va face pe împăratul Egiptului să-i atace țara. Când și-a dat seama de greșeală, era prea târziu, căci toate cetățile din Iudeea, inclusiv Ierusalimul, se aflau în mâinile acelui goraznic despot. Tot la fel, mulți oameni se trezesc prea târziu la realitate. Numai când medicul spune că nu mai este vindecare, diagnosticul fiind câncer sau alta boală incurabilă, omul își dă seama cât de mult s-a îndepărtat de Dumnezeu.

            Domnul a trimis atunci pe unul dintre proorocii Săi pentru a arăta acestui tânăr nebunia și nelegiuirea de care a dat dovadă, dar era deja prea târziu, iar pierderea a fost imensă. Nepotul lui David împreună cu poporul său au fost umiliți din cauza relelor făcute împotriva adevărului și, prin extindere, lui Dumnezeu. Păcatul comis de cineva este, înainte de orice, un rău împotriva Domnului, care este sfânt. Păcatul este împotriva Celui Preaînalt și, de aceea, vina este mult mai mare decât îți imaginezi. Roboam s-a căit, însă a rămas întru veșnicie o pată pentru împărăția sa.

            Acest tânăr a arătat, prin această atitudine, că nu Îl iubește pe Domnul așa cum ar trebui. Fratele meu, analizează-ți modul de viață, hotărârile și purtările în toate sectoarele, și încearcă să te îndrepți. Cu siguranță, Roboam și-a dat seama mai târziu că nu a fost bine să se poarte în acel mod. Tot la fel, sunt mulți fii ai lui Dumnezeu care vor ajunge prea târziu la această tristă concluzie.

            Să nu permiți ca situația să devină de neîndreptat; în acest sens, nu-ți ascunde păcatul, căci, în Ziua Judecății, nu vei avea scuză și nu vei fi cruțat. De ți-ai înșelat soțul, du-te și mărturisește adevărul jumătății tale. Partea înșelată nu va accepta niciun compromis și, cu siguranță, se va mânia mult. Chiar astăzi trebuie să spui nu ispitei și să te rogi stăruitor chiar acum pentru îndurarea sfântă.

                                  

            În Hristos, cu dragoste,

           

            R. R. Soares

 

Rugăciune

Domnul fie cu voi!