Mesajul zilei

06/06/2018 - CONSECINȚELE UNEI TRADUCERI GREȘITE

“ Iisus a răspuns: N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze.”

Ioan 9:3-4

Deși nu sunt expert în Scripturi, acest verset mi s-a părut mereu tradus greșit - și, în timp, am descoperit că și alți oameni l-au pus la îndoială. Asta nu înseamnă însă că ar trebui să aruncăm Evanghelia pentru o parte care poate nu a fost interpretată în mod adecvat, pentru că firmele care publică Cuvântul lui Dumnezeu corectează în permanență astfel de probleme. Dacă nu ar fi fost așa, am putea spune că există oameni care se nasc cu inabilitatea de a merge, pentru ca într-o zi, când vor fi vindecați, Domnul să fie lăudat. Cu toate acestea, câți nu s-au născut astfel și au murit fără a fi vindecați?

Semnele de punctuație din Grecia Antică nu sunt la fel cu cele pe care le folosim astăzi, ceea ce ar fi putut duce la neînțelegerea pasajului citat. Când a fost întrebat cine a păcătuit pentru ca omul acela să se nască orb, Iisus nu a stat să analizeze problema, ci a trecut direct la subiect, spunând că nici omul acela, nici părinții lui nu au greșit, iar vindecarea lui depinde de cei care înfăptuiesc lucrarea.

Întrebările adresate de ucenici au fost ceea ce numim noi "întrebare fără sare și fără piper", lipsite de sens. Cum ar fi putut acel orb să păcătuiască fără să se nască? Acum, Biblia ne învață că, odată cu păcatul comis de Adam, răul a intrat în lume. Unii pot spune că au crezut în reîncarnare, dar Cuvântul lui Dumnezeu spune că nu este adevărat, atât în Iov 7: 9, cât și în Evrei 9:27.

Mi-a parvenit odată o copie a Bibliei, cu o traducere făcută în 1871 de călugării benedictini din Belgia, în care este clar ce spun. Sunt alți traducători care interpretează astfel: "Nici el nu a păcătuit, nici părinții săi. Dar pentru ca lucrarea lui Dumnezeu să fie înfăptuită, trebuie să o facem". Când am descoperit aceasta, inima mea s-a bucurat; până la urmă, erau și alții interesați să arate oamenilor adevărul. Fratele meu, cum poate Iisus, care este dragoste, să vrea ca cineva să se nască cu o deficiență, pentru ca într-o bună zi să fie vindecat și astfel Domnul să primească laude? Întotdeauna am crezut că Maestrul nu ar face asta niciodată!

Trebuie să înfăptum lucrările lui Hristos, căci altfel nu se vor concretiza. Trebuie să înțelegem că noi decidem dacă ceea ce grăiește Domnul se va înfăptui sau nu. Există, apropo, mulți slujitori ai lui Dumnezeu doar cu titlul, pentru că au fost interesați de chestiunile materiale pe care alții le pot obține. Cu toate acestea, nu trebuie să ne pierdem timpul cu ceea ce chiar și cei care nu sunt salvați pot să facă. A face lucrarea lui Dumnezeu nu este o misiune pentru toată lumea, ci pentru cei chemați. Trăim în era miracolelor, dar după Înălțarea la Cer, perioada de a face voia divină se va încheia. Ca atare, nu mă rog la Dumnezeu decât să faci ce ți-a fost poruncit!

 

Întru Hristos, cu dragoste,

 

            R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!