Mesajul zilei

03/08/2019 - CÂND NU MAI EXISTĂ SCĂPARE

Cei din Iuda, întorcându-se, au avut de luptat înainte şi înapoi. Au strigat către Domnul, şi preoţii au sunat din trâmbiţe.

2 Cronici 13.14

Nu știm sigur ceea ce l-a făcut pe împăratul din Iuda să continue să lupte împotriva Israelului. Diferența în materie de soldați era cu mult în favoarea acestuia, fiindcă împărăția Nordului, condusă de Ieroboam, care, în trecut, s-a separat de împărăția lăsată de David, avea 800 de mii de oameni, cu toții fiind războinici viteji. Abia, împăratul din Iuda și nepot al lui Salomon, a fost gata de a-l înfrunta cu jumătate din efectivul vrăjmașului.

Însă, înainte ca lupta să înceapă, Abia a dovedit că este un adevărat rob al Domnului. El a încercat să-l convingă pe Ieroboam să respecte Cuvântul printr-un discurs aprins, facând apel la rațiune, dar tot acest efort a fost zadarnic. Aceasta arată că oamenii stăpâniți de păcat sunt convinși că vor birui întotdeauna, fiindcă se cred speciali. Nu este ușor să faci astfel încât cei care umblă pe drumul greșit să se încline înaintea adevărului.

Ieroboam împărțise împărăția lui Roboam când acesta era tânăr și neștiutor, însă, acum, fiul său, Abia, care nu era ca tatăl, domnea în locul său. Abia și-a dat silința prin Cuvântul Domnului ca Ieroboam să se căiască și, astfel, să nu fie război între ei, dar a fost în zadar. Aparent, regele Nordului era mai înțelept decât cel al Sudului, dar s-a dovedit contrariul, căci Abia știa să se roage la Cel Atotputernic.

Falsa încredere a lui Ieroboam l-a făcut să creadă în strategiile sale în loc de a se încrede în Cuvânt. El era sigur că putea birui poporul lui Dumnezeu, căci, până atunci, se considera foarte puternic. Însă, nu totdeauna ceea ce plănuiește omul se și întâmplă. Pe de altă parte, întotdeauna când Domnul făgăduiește ceva, dacă acest ceva a fost cerut cu credință, se va împlini. Astfel, în acea zi, încrezutul Ieroboam a văzut mâna Celui Preaînalt lucrând împotriva planurilor sale.

În bătălie, dându-și seama că erau mai slabi, fiii lui Iuda au chemat pe Domnul, preoții au sunat din trâmbițe, iar oamenii au strigat după ajutor către Ceruri. Ceea ce a urmat a fost minunat pentru Iuda și foarte umilitor pentru Împărăția Nordului, căci Dumnezeu a intrat în luptă în ajutorul lui Abia și al poporului său; astfel, Ieroboam și ai săi au fost loviți înaintea fiilor lui Iuda.        

Cel Preaînalt aude mereu când poporul Său Îl strigă în căutare de ajutor, iar de cauza îi este dreaptă, El ajută pe cel care Îl iubește. Dumnezeu însuși i-a lovit pe soldații împărăției Nordului; astfel, vitejii Israelului au căzut înaintea celor din Iuda. A fost o bătălie aprigă, în care două popoare frățești au luptat din toate puterile, însă cel care a fost ajutat de Cel Atotputernic a ieșit biruitor, deși unul a avut un număr dublu de soldați.

            În acea bătălie, au căzut aproape 500 de mii de soldați din Israel. Una dintre lecțiile ce ne rămâne este că cine este avertizat și nu-și îndreaptă greșeala va suferi o mare pierdere și, în mod fatal, va pieri. Amintește-ți că veghea este o virtute pe care Domnul o dă celui care Îi este supus.  

           

            În Hristos, cu dragoste,

            R. R. Soares

 

 

Rugăciune

Domnul fie cu voi!