Mesajul zilei

28/12/2019 - CAUZA PROBLEMELOR TALE

De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea şi lăcomia, care este o închinare la idoli.

Coloseni 3.5

Sunt creștini care trăiesc nemulțumiți din cauza faptului că nu pot trăi în sfințenie. Aceștia doresc să bucure pe Domnul, trăind din plin binecuvântarea, dar mereu sunt stăpâniți de gânduri rele și pofte necurate. Față de această situație, unii cred că trebuie să se boteze din nou sau să primească cu adevărat pe Isus. Însă, nu este asta ceea ce Cuvântul spune. Sfatul său este de a ne stăpâni pofta cea rea și nesocotită.    

În pofida faptului că suntem mântuiți, încă suntem pătrunși de firea omenească, care se întinează cu ceea ce vede, aude și se lasă influențată de practicile celorlalți. De nu vei reuși să-ți domini înclinațiile naturale, vei trece prin viață făcând greșeli, pentru ca să le mărturisești, făgăduind că nu le vei mai face, dar, vei cădea din nou în păcat. Sfatul sfânt este de a-ți omorî mădularele care sunt pe pământ.  

Omul care nu cunoaște Cuvântul lui Dumnezeu, dacă aude că un creștin a fost ispitit de curvie, va da de știre imediat că acesta este un păcătos ce trebuie ocolit. Însă, probabil, și el are aceeași problemă. De fapt, deși suntem mântuiți de Domnul și spălați de sângele Mielului, trebuie să înfruntăm răul. Cine nu luptă și nu biruiește în bătălia sfințeniei nu va fi pe placul lui Dumnezeu.

            Necurăția merge înaintea multor oameni. Aceștia nu recunosc, însă, în mintea lor, se gândesc la lucruri necurate. Unii nu au curajul de a le practica fizic, dar, deseori, sunt determinați să le comită. Isus ne-a învățat că păcatul poate fi făcut printr-o privire a ochilor și, prin analogie, putem spune că poate fi făcut și prin gândire și pofte rele.  

            Patima amintită în versetul citat este, de exemplu, nebunia ce îi stăpânește pe oamenii ce trăiesc în trup. Pentru aceștia, important este de a sta în pat cu soțul neîntrerupt. Ei exagerează față de această plăcere permisă și sfârșesc prin a trăi numai în funcție de această caracteristică a căsătoriei. Cu timpul însă, se pot plictisi să stea cu aceeași persoană și încep să-și caute plăcerea în afara căsătoriei, comițând adulter.

            Pavel mai vorbește și despre pofta rea. Este clar că a avea dorințe față de partenerul de viață este drept și face mult bine. Însă, când această dorință este rea și diavolească, trebuie scoasă cu totul din inimă. Cei care sunt în Hristos trebuie să învețe să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste (1 Tesaloniceni 4.4), și nu pot să se poarte ca cei rătăciți.

            În sfârșit, apostolul termină lista spunând că lăcomia – dorința de înavuțire și strângere de averi, ce este o formă de idolatrie – trebuie pusă afară din viața celui ce este templu Duhului Sfânt. Asta este ceva obișnuit pentru fiii neascultători, dar nu trebuie să fie pentru noi, care suntem acum fiii cei iubiți ai Tatălui celui veșnic.

 

            În Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

 

Rugăciune

Domnul fie cu voi!