Mesajul zilei

02/04/2020 - FORMAREA CARACTERULUI CREȘTIN

Nu cruţa copilul de mustrare, căci, dacă-l vei lovi cu nuiaua, nu va muri. Lovindu-l cu nuiaua, îi scoţi sufletul din Locuinţa morţilor.

Proverbele 23:13,14

După cum copiii au nevoie de învățătură, tot așa au și nou convertiții, care sunt precum nou născuții; de aceea, aceștia nu pot fi cruțați de la pedeapsa cu nuiaua – Cuvântul lui Dumnezeu. Nu există creștin care, fiind la începutul credinței, să nu se confrunte cu momente în care purtarea să-i fie ca cea a unui copil. Astfel, este bine să nu uităm de zilele în care am început calea credinței, și pe când Domnul ne trata cu răbdarea Tatălui.

Uneori, credem că suntem prea zeloși și migăloși, însă adevărul este că disciplina este bună pentru cei ce se află la începutul credinței. Dacă nu sunt învățați despre modul corect de a se purta, vor crește cu obiceiuri greșite și, atunci, vor face ceva ce îi va face de rușine pe ceilalți membri ai familiei sfinte. Cel mai rău este că, depinzând de gravitatea faptei, mântuirea le poate fi prejudiciată.

Din acest motiv, a-i lovi cu nuiaua este ceea ce Biblia ne sfătuie. Trebuie să acționăm cu hotărâre și înțelepciune; însă, în același timp, trebuie să facem cunoscut celui nou venit în Trupul lui Hristos teama de nuia – Cuvântul Domnului. ”Evanghelia fericirii” spune că Dumnezeu arată greșelile fiilor Săi, dar asta este o minciună, căci știm că vom avea de dat seama pentru faptele noastre. Pe de altă parte, Isus a vorbit despre scrâșnirea dinților și focul veșnic, arătând că răzvrătiții vor avea parte de multă suferință (Matei 13.42,50).

Cel Preaînalt știe să-i ocrotească pe cei ce învață lecțiile Sale și asigură că noul convertit nu va muri de este lovit cu nuiaua, chiar de este supărat pentru o vreme. Important este că, după asta, învață că trebuie să respecte lucrurile sfinte și pe aproapele său. Așadar, niciodată să nu dai înapoi din a mustra cu asprime pe cel ce se joacă cu cuvintele sau alte virtuți sfinte.

Ce este oare mai bine? Să lași pe începător să sufere puțin prin mustrare sau să-l lași să crească indisciplinat, făcând de râs mesajul Bibliei? Fiindcă, așa cum procedăm cu copilul prost educat, ce nu respectă pe aproapele său, vorbește tare, spune cuvinte urâte și face lucruri ce sunt rușinea părinților, tot așa trebuie să ne purtăm cu cel nou venit în familia lui Dumnezeu, încercând să-l împiedicăm de a se purta nesăbuit.

De fapt, Domnul ne învață să pedepsim copilul cu nuiaua ca să nu ajungă în Locuința morților. Aceasta pentru că, de nu învățăm pe cel nou convertit adevărul și modul drept de purtare al celor mântuiți, îl putem lăsa la îndemâna vrăjmașului. Apoi, cine va fi răspunzător de o asemenea pierdere?

Este clar că în tot ceea ce facem pentru Cel Preaînalt trebuie să fie înțelepciune și călăuzirea Cerurilor, căci, fără asta, putem exagera în aplicarea disciplinei. De aceea, nu este nimic mai bine decât să fii un bun exemplu, ceea ce va ajuta la formarea caracterului creștin.

 

În Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Dumnezeu să vă binecuvânteze!