Mesajul zilei

27/11/2020 - TRISTEȚE CE NU ESTE NECESARĂ

 Împăratul s-a întristat foarte mult, dar, din pricina jurămintelor sale şi din pricina oaspeţilor, n-a vrut să zică nu.

Marcu 6.26

Ființa umană trebuie să se pregătească pentru a înțelege trăirile ce le încearcă inima. Tristețea este una dintre aceste trăriri ce poate împiedica pe om de a face lucruri rele. În ceea ce privește pe împăratul Irod, el s-a întristat cu ceea ce avea de făcut, dar nu a vrut să dea înapoi. Astfel, împlinind făgăduința făcută fiicei Irodiadei, se pare că a preferat să roșească cinci minute decât să rămână verde toată viața. Astfel, un jurământ nesăbuit a făcut ca Ioan Botezătorul să-și piardă capul (Mc 6.17-28). Fii, așadar, atent la Duhul lui Dumnezeu.

Domnul ne sprijină mereu până-ntr-atât încât și cei rătăciți sunt convinși de El înainte să comită vreo greșeală. Cei ce slujesc Creatorului, când sunt ispitiți, sunt cuprinși de o cutremurare, un sentiment de rușine ce îi face să dea înapoi. Unii, însă, aleg păcatul.

Dacă pentru tine semnalul este verde, dacă nu te simți deloc rușinat sau întristat față de ceea ce ești gata de a face; dacă inima nu-ți spune că acel lucru este păcat sau dacă nu-ți amintești de niciun verset sau psalm care te sfătuiește să nu faci acel lucru, atunci nu ai nicio responsabilitate de este greșit sau nu. Însă, de ai vreo îndoială sau neliniște în suflet, să nu îl faci.

Împăratului Irod îi plăcea să asculte de Ioan Botezătorul. Robul lui Dumnezeu îi spunea că nu era drept să se culce cu nevasta fratelui său, dar monarhul nu-i dădea atenție. Astfel, într-un moment de rătăcire, a văzut pe fiica amantei sale dansând atât de atrăgător încât sufletul lui păcătos l-a făcut să facă un jurământ prostesc. Fata i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul și, deși se întristase, Irod și-a ținut făgăduința.

Irod nu a ținut cont de tristețea ce i-a cuprins inima și a trimis după Ioan Botezătorul. Mai mult decât să cruțe viața celui ce îi dădea sfaturi bune, ceea ce conta pentru împărat era ca cei ce l-au auzit când și-a dat cuvântul să nu creadă că îi pare rău. Cine nu se supune atingerii sfinte va putea lua hotărâri groaznice și nefericite. Prin renunțarea la lucruri mărunte, ne pregătim de fapt pentru marile hotărâri.

Un minister important, ce binecuvânta mii de oameni, a avut un sfârșit tragic. Împăratul păcătos trebuie să fi rămas toată viața cu remușcări. Iar remușcarea fără căință, fără o mărturisire adevărată și îndreptarea greșelii, nu ajută cu nimic. În cazul lui Irod, tristețea sa nu a fost necesară.

Mai repede decât crezi, te vei afla înaintea Judecății veșnice și, dacă nu te-ai curățat de greșeli, printr-o căință sinceră și adevărată, sau nu te-ai împăcat cu Domnul și cu omul față de care ai greșit, situația îți va fi foarte neplăcută, fiindcă pedeapsa îți va fi aruncarea pe vecie în lacul dcu foc și cu pucioasă (Apocalipsa 21.8). Încă mai este vreme de a te împăca! Ce ar fi să o faci chiar acum?

 

În Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!