Mesajul zilei

07/02/2021 - DEPLORABILĂ ESTE SOARTA CELOR TRUFAȘI

Efraim este asuprit, zdrobit în judecată, căci a urmat învăţăturile care-i plăceau.

Osea 5.11

Trufia este strigătul unei inimi răzvrătite împotriva slavei ce se cuvine Domnului. Omul trufaș nu recunoaște că ceea ce este, ce are sau poate face vine de la Dumnezeu. Demonii care îl fac pe om să ajungă la această stare sar în sus de bucurie, fiindcă acesta va fi asuprit și zdrobit în judecată. Astfel, în loc de a-și rezolva problemele, își va vedea cauza pierdută și, mai mult de atât, va fi înfrânt în luptă.

Deși Efraim era una dintre semințiile lui Israel, numele său era deseori pomenit pentru a reprezenta tot poporul. Israeliții au propășit, ceea ce era normal, căci au fost puși în țara unde curgea lapte și miere (Iosua 21.43). Însă, în loc de a aduce slavă Celui Atotputernic pentru a le fi dat atâtea binecuvântări, s-au lăsat stăpâniți de nemulțumire, s-au îndepărtat de Domnul și au urmat învățăturile altor popoare – ceea ce Dumnezeu le interziseseră.

Povestea aceasta s-a repetat de-a lungul tuturor veacurilor. Nu sunt puține familiile care au fost atinse de Cuvântul lui Dumnezeu, dar, apoi, când trăiau în pace, prosperitate și siguranță, s-au lăsat înșelați de ispita de a crede că toate acestea li s-au întâmplat din întâmplare. Deseori, cei vărstnici au continuat neclintiți în credință, dar cei tineri s-au abătut cu totul de la ea. Atunci, diavolul s-a întors pentru a-i ataca prin boli, calamități și alte asemenea nenorociri.

De ce oare se întâmplă asta? Din cauza trufiei! Ori, cine se lasă amăgit de orice ispită, în orice sector sau nivel, va vedea că fapta sa a fost ca o palmă dată peste fața lui Hristos. Isus a plătit un preț enorm pentru veșnica noastră înviere și deplina izbăvire de sub împărăția răului. Așadar, cine nu stă de veghe și nu iubește pe Domnul cum ar trebui va fi asuprit din nou prin suferințe.

Trebuie să stai de veghe în propria casă, fiindcă vrăjmașii pot fi membri ai familiei, persoane care, în ochii oamenilor, nu ne-ar face niciodată vreun rău (Matei 10.36). Unii ar fi gata de a ne dona un organ din propriul trup dacă ar fi nevoie; însă, necunoscând noua naștere și, în același timp, fiind sau nu religioși, ne dau anumite sfaturi care, de sunt urmate, ne fac să ajungem în mâna diavolului.

Efraimiții nu au stat de veghe; astfel, trufia s-a întors și a pus stăpânire pe inimile lor. Ei nu au crezut că atunci când s-au dus la judecată împotriva vrăjmașilor vor fi asupriți și zdrobiți. Însă, chiar așa s-a întâmplat. De îngădui ca trufia să te stăpânească, același lucru se poate spune și despre viața ta.

Mulți trebuie să fi râs de Osea, dar, când asirienii i-au dus în robie, și-au adus aminte de mustrarea prorocului când era prea târziu, fiindcă judecata avusese loc și, astfel, nu au reușit niciodată să redevină un singur popor.

 

În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul fie cu voi!