Mesajul zilei

10/03/2021 - SFATURI PENTRU A NU CĂDEA ÎN CURSELE SUFLETULUI

Nu te împrieteni cu omul mânios şi nu te însoţi cu omul iute la mânie,  ca nu cumva să te deprinzi cu cărările lui şi să-ţi ajungă o cursă pentru suflet.

Proverbele 22.24,25

Voind binele fiilor Săi, Domnul a pus în Scripturi mai multe sfaturi, care, de vor fi urmate, ne vor apăra de multe neplăceri. Unul dintre ele se află în cele două versete care fac parte din studiul nostru de azi. Autorul lor vorbește clar despre omul mânios (cel ce trăiește stăpânit de mânie) și cel iute la mânie (care se înfurie din orice), care nu trebuie să ne slujească drept exemplu. De fapt, cel mai bine este să fii prietenul lui Isus.

Potrivit Domnului, de te împrietenești cu omul mânios, te vei purta în același mod greșit, având în vedere că felul de a trăi al acestuia nu este bun, și cu atât mai puțin de recomandat oamenilor de bine. Mai devreme sau mai târziu, el se poate implica în tot felul de conflicte, putând să te tragă și pe tine după el. Mai mult de atât, duhul ce-l mână să trăiască astfel poate să înceapă să te stăpânească și pe tine, iar asta, fără îndoială, nu va fi bine pentru tine, și nici pentru nimeni altcineva.

Omul iute la mânie nu se află nici el sub ocrotirea sfântă și, de aceea, îți poate cauza mari pagube. De fapt, oricine nu se află sub călăuzirea Domnului este un potențial pericol, căci diavolul, care are putere peste această viață, știind că ești robul Celui Preaînalt, va încerca să te facă să fii atras de ”înțelepciunea” unui asemenea om. Astfel, e posibil ca și tu să-ți dorești să-i deprinzi cărările.

Căile celor ce umblă după cursul acestei lumi nu sunt bune. De vor fi deprinse, acestea îți pot face mult rău în această viață și, depinzând de ce se întâmplă, îți pot cauza stricăciuni veșnic. Suntem un norod ce trebuie să trăiască în înțelegere, fără a se lăsa amăgit de niciunul dintre șiretlicurile vrăjmașului, ce ne pot face să cădem în păcatul înșelării.

A acționa în afara Cuvântului este o cursă pentru sufletul nostru. În cel mai bun caz, după ce un om cade în capcană, va rămâne cu o traumă de care nu va scăpa pentru tot restul vieții. Cum un adânc cheamă alt adânc (Psalmii 42.7), demonul ce înfrânge pe creștin (când acesta se ia după omul mânios sau iute la mânie) își va chema tovarășii, unii chiar mai răi decât el, pentru a pune stăpânire pe sufletul său și să facă din el un rob al lui Satana.

Cu toate acestea, adevărul este că avem pe Isus drept Exemplu. Cu El, nu vom avea parte de suferință; însă, departe de El, nu vom afla niciodată fericirea. Dar de ce să lăsăm Izvorul apei vieții (Ieremia 2.13) și să ne luăm după minciunile lui Satana? Cu Hristos, nu există nici cea mai mică posibilitate de a cădea în mâinile duhurilor rele.

Roagă-te pentru ca exemplele rele să stea departe de viața ta, căci, astfel, te vei afla în afara câmpului de acțiune al demonilor, care au înfrânt pe acești oameni și care, cu siguranță, îi va învinge pe cei ce împărtășesc ceea ce fac cei rătăciți și înrobiți celui rău.

În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares


Rugăciune

Domnul fie cu voi!