Mesajul zilei

11/10/2021 - VIAȚĂ IROSITĂ

Avea treizeci şi doi de ani când a ajuns împărat şi a domnit opt ani la Ierusalim. A murit fără să lase părere de rău în urmă şi l-au îngropat în cetatea lui David, dar nu în mormintele împăraţilor.

2 Cronici 21.20

Ioram, la care se referă versetul, a fost fiul unui om care știa să slujească Domnului, dar când a ajuns împărat, nu a învățat această virtute de la tatăl său. La fel s-a întâmplat și cu mulți alții care, în ciuda faptului că tatăl lor natural sau tatăl în credință au fost oameni adevărați ai lui Dumnezeu, nu au reușit să urmeze calea fericirii, cu bunul lor exemplu, ci s-au dedat păcatului. Cei care preferă greșeala vor afla că alegerea lor îi va duce la pierzania veșnică și, atâta timp cât sunt în această lume, vor fi fără ocrotirea sfântă.

Nu-ți irosi vremea pentru a domni în greșeală, pentru că, de o vei face, Domnul nu ți-o va recunoaște și vei avea tot felul de probleme. Oricine nu se comportă ca un suveran în toate domeniile vieții trebuie să se asigure dacă nu se dedă păcatului. Nu este de nici un folos să strigi împotriva răului, să spui că ești mântuit și să trăiești laudând pe Dumnezeu sau chiar propovăduind Evanghelia, dacă îl lași pe diavol să se cuibărească într-un sector al vieții.

Indiferent de misiunea care ți s-a dat în lucrarea sfântă, ai fost făcut să domnești în tot ceea ce te privește (Apocalipsa 5:10). Dumnezeu te-a făcut suveran pentru ca tu să împlinești cu laudă poruncile date de El. Depinde de tine să te pregătești pentru a îndeplini cu măiestrie ceea ce ți se determină. Nu este bine să-ți irosești talentul sau să fii neglijent, să-ți faci treaba pe jumătate, pentru că, dacă ești găsit vinovat, prețul pe care îl vei plăti va fi foarte mare.

Pe lângă faptul că a fost un împărat rău, lui Ioram i se reproșează și faptul că și-a ucis toți frații. În acest caz, greșeala s-ar putea să-și aibă originea în Iosafat, care a permis sau a autorizat căsătoria fiului său întâi născut cu fiica lui Ahab și a Izabelei, care erau slujitori ai diavolului. Astfel, atât fiul său ucigaș, cât și poporul lui Iuda ar trebui să plătească scump pentru a avea un astfel de om în fruntea națiunii. Alegerile proaste oferă celui rău o mare marjă de acțiune.

Trebuie cerută mereu îndrumarea cerească, deoarece, așa cum am văzut în căsătoria lui Ioram cu fiica împăratului lui Israel, o hotărâre prost luată poate aduce multora suferințe mari și de durată. Însă, cel care primește îndrumarea Duhului Sfânt și o urmează nu dă niciodată dușmanului prilejul de a-l folosi. Cu siguranță, Iosafat s-ar fi opus unirii familiei sale cu cea a împăratului Israelului dacă ar fi știut că se va termina prost.

Se pare că Iosafat era un tată care avea grijă de copiii săi, pentru că înainte de a muri le-a dat aur, argint și alte lucruri foarte prețioase. De obicei, asta fac părinții necredincioși, fiindcă, cea mai mare moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri este frica de Domnul, dar el nu s-a obosit să le-o transmită.

Ioram a continuat să umble pe căile rele ale împăraților regatului din nord, numit Israel. El a încurajat practicarea vrăjitoriei în Iuda, care a atras mânia sfântă. Când a murit, nimeni nu i-a simțit lipsa. Așa va fi pentru oricine nu slujește Domnului, pentru că oamenii vor răsufla ușurați la plecarea sa. Însă, cum se va duce la Judecata veșnică?

 

În Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul Isus fie cu voi!