Mesajul zilei

01/11/2021 - PUTEREA HARULUI

Ba încă şi Legea a venit pentru ca să se înmulţească greşeala, dar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult.

Romani 5.20

Când omul s-a stricat prin păcatul lui Adam, Domnul a pregătit Legea și i-a dat-o lui Moise să o învețe copiilor lui Israel (Exod 24:12). Numai cu ea, lucrările diavolului ar putea fi evitate; dar, de fapt, din cauza stricteții sale, nimeni nu a putut să asculte de ea așa cum ar trebui. Cu toate acestea, în aceste condiții, a fost lucrul cel mai bun pe care l-au putut primi israeliții. Nefiind urmată pe deplin, oamenii au rămas fără binecuvântări.

Legea a fost importantă până la venirea lui Isus și, în Hristos, toate dorințele oamenilor au fost împlinite (Matei 5:17). Astăzi, nu avem nimic de-a face cu Legea. Cu toate acestea, mai rămân patru elemente de urmat: abținerea de la lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate şi de relațiile sexuale nepermise: adulter, curvie, relații homosexuale și alte abateri desfrânate – lipsa oricăror principii morale (Faptele Apostolilor 15:29).

Pentru că nu s-au născut din nou, ceea ce s-a întâmplat numai odată cu mântuirea prilejuită prin moartea Domnului Isus, israeliții nu au putut păzi legile biblice și, astfel, nelegiuirea a domnit. Astăzi, acest lucru nu ar trebui să se întâmple printre noi, deoarece avem harul lui Dumnezeu care lucrează pentru noi și este felul în care Dumnezeu se poartă cu noi, membri ai Noului Legământ (Evrei 12:24). Suntem mântuiți - iertați, vindecați și eliberați - prin această lucrare sfântă (Isaia 53).

În Lege, abaterea a abundat, pentru că, pe lângă faptul că nimeni nu a putut să o respecte, aceasta i-a pus pe oameni sub acuzare înaintea lui Dumnezeu (Romani 3:20). Prin har, avem puterea de a ne elibera de orice asuprire a dușmanului și, în același timp, Isus, ca Sfătuitorul nostru, mijlocește pentru noi înaintea lui Dumnezeu (1 Ioan 2.1). Totuși, aceasta nu înseamnă că putem păcătui fără a fi pedepsiți (Galateni 5:13). Cei care cad și nu se pocăiesc, vor cunoaște cea de-a doua moarte (Apocalipsa 21: 8).

Ceva foarte grav se întâmplă celor care practică aspectele negative ale legilor lui Moise: îndepărtarea de Hristos. Îndurare! Cel mai rău lucru este că mulți nu văd o problemă în a se lăsa influențați de o interdicție. Drept urmare, puterea sfântă nu lucrează în ei. Cine păzește poruncile este pe placul lui Dumnezeu și este izbăvit de păcatul care abundă în Lege.

În Lege, păcatul s-a înmulțit, luând mințile oamenilor. Însă, în Noul Legământ, harul lui Dumnezeu s-a înmulțit și mai mult, făcându-i pe oameni să placă Domnului. Aceasta este diferența principală dintre Vechiul și Noul Testament. Nici un creștin sănătos nu va ține sărbătorile evreiești, deoarece știu ce urmează să fie (Coloseni 2: 16-17). Cei care au susținut această practică trebuie să se pocăiască de îndată.

Ori, îndrumarea sfântă este ca noi să ne bucurăm de abundența harului și darul neprihănirii, astfel încât să putem domni prin Hristos Isus (Romani 5:17). Cu toate acestea, cei care nu-și însușesc orientarea biblică de a se îndepărta de practicile evreiești vor ajunge la concluzia că s-au deschis vrăjmașului. Nesocotirea Cuvantului lui Dumnezeu duce la pierzanie.

 

În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul Isus fie cu voi!