Mesajul zilei

01/09/2022 - DOVEDIREA CĂINȚEI

Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi zice: Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta.

Luca 15.18

Facem multe lucruri necugetate și, după un timp, reușind sau nu, ajungem la concluzia că nu au fost bune. Însă, unii frați, chiar realizând că au greșit, din rușine, mândrie sau alte motive necinstite, preferă să mănânce din troaca porcilor decât să se întoarcă și să ceară iertare (Luca 15.16). Ei nu înțeleg că această lucrare josnică îi ține în cea mai rea robie – cea duhovnicească – și de aceea suferă în strânsoarea dușmanului.

Pocăința determină pe om să-și ceară iertare. Dacă o astfel de cerere este din inimă, înseamnă că „îmi recunosc greșeala și voi plăti pentru ceea ce am făcut. Îmi pare rău și promit că nu voi face nimic asemănător. Așa că cer ajutor, îndurare și orice este necesar.” Acest fel de purtare face posibil ca răufăcătorul să-și refacă părtășia cu Cel Atotputernic și ceilalți oameni. Pocăința și credința în Evanghelie sunt porunci ale lui Isus.

În spatele oricărei fapte greșite, există un duh rău care a câștigat bătălia pentru viața acelui individ. Diavolul este acolo ca să junghie, să fure și să prăpădească (Ioan 10:10a), și nu doar să se ascundă în spatele păcatului său. Nu putem închide ochii și să ne prefacem că nu știm asta, ci, dimpotrivă, trebuie să luptăm cu armele neprihănirii și să eliberăm o astfel de viață. Mulți, chiar de sunt folosiți de Dumnezeu, sunt încă sub jugul rău.

Unele greșeli sunt ușor de iertat, altele nu. Pașii oricărei cereri ar trebui să fie ca cei folosiți de fiul risipitor: ridică-te, mergi la tatăl tău, spune-i tot adevărul, recunoaște că ești nevrednic să fii numit fiu și cere să fii tratat ca un slujitor. Această purtare permite ca dragostea lui Dumnezeu să ne restabilească părtășia. La fel, trebuie să avem milă față de cei care au greșit împotriva noastră.

La întoarcere, fiul risipitor a descoperit ceea ce nu observase niciodată: tatăl său era cu adevărat bun, în ciuda faptului că fiul l-a făcut să sufere cu purtarea sa rea. Această poveste, spusă de Isus, este un mesaj puternic despre modul în care iubirea sfântă îi tratează pe cei care greșesc, pentru că îndreptarea acestui tânăr arată ce vrea Cel Preaînalt să facă cu orice păcătos. Recuperarea unei vieți este un miracol mult mai mare decât vindecarea unei boli incurabile.

Inima tatălui nu mai putea de bucurie văzând pe fiul care se pierduse, îmbrăcat acum cu haine noi și încălțat gata fiind să calce peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului (Luca 10.19), și purtând inelul, simbol al puterii familiei. Nu numai Dumnezeu este impresionat de îndreptarea păcătosului, ci și îngerii din Rai, care, prin măreția acestui fapt, fac o sărbătoare de slăvire a Celui Atotputernic (Luca 15.7).

Trebuie să arăți această dovadă de pocăință omului pe care l-ai înșelat. Astfel, și păcătosul cel mai nevrednic va căuta să se îndrepte față de Cel Preaînalt și în felul acesta va fi fericit și împlinit. Decizia ta de a te pocăi sau de a acorda cuiva iertare este cel mai important lucru din viața ta. Așadar, cinstește pe Domnul.

 

În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares


Rugăciune

Domnul Isus fie cu voi!