Mesajul zilei

11/12/2022 - CUNOAȘTEREA ȘI PRICEPEREA

Cine îşi înfrânează vorbele cunoaşte ştiinţa şi cine are duhul potolit este un om priceput.

Proverbele 17.27

Dacă vrei să ai probleme, încrede-te în cel care vorbește mult, își dă cu părerea despre orice și îi place să arate defectele celorlalți. Cu siguranță, asta te va face să ajungi în situații jenante. Bârfitorii sunt pretutindeni, până și în lucrarea lui Dumnezeu și acționează ca trimiși ai diavolului. Nu este bine să dai atenție la ceea ce spune acest fel de om, pentru că din gură le ies doar lucruri ce te pot răni.

De vrei să trăiești bine, păstrează-ți prieteniile și contează pe un prieten care te va ajuta la nevoie. Fă-ți prieten pe cel care își înfrânează vorbele, chiar și atunci când este provocat. Nu întotdeauna avem nevoie de cineva care să fie de acord cu noi, ci de un frate în Hristos capabil să ne mustre prin Cuvânt. Cunoscând Adevărul, cuvintele îi vor fi puține, dar neprihănite.

Acest lucru funcționează atât în viața materială, cât și în cea spirituală. Dacă ai lângă tine un om căruia îi place să vadă greșelile celorlalți, în scurt timp, nimeni nu-ți va fi prieten sau partener. Astfel, zilele vor trece și, când vei deschide ochii, vei fi prea bătrân și nu vei dori să împlinești porunca sfântă de a-ți părăsi tatăl și mama pentru a te uni cu sexul opus prin legământul căsătoriei. Este bine să fii atent la cine îți sunt prietenii pentru a-l îndepărta pe cel care nu-și înfrânează vorbele.

Cunoașterea lui Dumnezeu îl face pe posesorul său de o mare valoare, căci atunci când apare un atac al celui rău în comunitate, el nu se va alătura celor care par a avea dreptate, ci va asculta de sfatul care vine de la Dumnezeu pentru a rezolva problema. Cine vede mereu greșeala celuilalt uită să respecte Cuvântul lui Dumnezeu și să vadă că este mai rău decât ceilalți.

Omul cu duhul potolit știe să-și păstreze prietenii și să-i câștige pe alții, pentru că dovedește înțelegerea Adevărului. Este calm, blând și prietenos și, dacă există vreo suspiciune nefondată asupra cuiva, reușește cu un strop de înțelepciune să stingă acel „foc” care cu siguranță va face rău cuiva. Acesta este genul de oameni de care are nevoie societatea și care face mereu binele știind că există întotdeauna un dușman care vrea să facă răul.

Adevărul este că toată lumea ar trebui să învețe să se poarte ca slujitori ai lui Dumnezeu. Atunci am fi mereu înconjurați de oameni buni. De ce vorbește cineva despre ceea ce nu știe și își exprimă opiniile negative? Ei bine, în timp ce fermierul semăna grâu, cel rău a venit noaptea și a semănat neghină în țarină (Matei 13, 24-30). Fără îndoială, țarina este peste tot în lume contaminată de acest fel de plantație. Biblia spune că vorbirea noastră trebuie dreasă mereu cu sare (Coloseni 4:6).

Examinează-te și vezi dacă nu ai fost folosit drept bârfitor sau mai rău. Oare numai unii oameni sunt capabili să-și găsească prieteni adevărați, angajați buni și un soț devotat? Una dintre virtuțile pe care Domnul le dă gratuit este înțelepciunea (Iacov 1:5); așa că cere-I-o și El ți-o va da. Fii un purtător de cuvânt al Domnului.


În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul Isus fie cu voi!