Mesajul zilei

25/12/2022 - O MOARTE NEFERICITĂ

Iosafat a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat cu părinţii săi în cetatea lui David. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ioram.

2 Cronici 21.1

Iosafat a fost unul dintre marii regi ai lui Iuda, însă, cum nu i-a păsat să asculte de sfatul Domnului cu privire la căsătorie, a făcut ca sămânța sa să nu aibă același ajutor din partea lui Dumnezeu. Toate hotărârile trebuie cântărite, pentru că un act păcătos poate strica o viață de credință. Acest lucru se întâmplă adesea în zilele noastre, în ciuda mustrărilor sfinte.

Prin căsătoria fiului său Ioram cu Atalia, fiica lui Ahab și a Izabelei, Iosafat a luat o hotărâre nefericită care avea să iasă la iveală într-o bună zi. Nu e nicio cale ca un păcat să fie tăinuit. Mulți oameni se joacă cu răbdarea lui Dumnezeu, dar trebuie să aibă grijă, căci păcatul îi va da de gol. Trebuie să fim diferiți de acești indivizi, pentru că dacă neprihănirea noastră nu o depășește pe cea a cărturarilor și fariseilor, nu vom ajunge în Împărăția Cerurilor (Matei 5:20).

Iosafat a avut parte de pilde date de Cel Preaînalt pentru a nu căuta casa lui Israel, fiindcă se răzvrătise împotriva împărăției stabilite de Domnul, destinate casei lui David. Însă, din motive pe care nu le înțelegem bine, acest împărat nu a putut rezista ispitei. La Judecată, când va afla ce s-a întâmplat cu urmașii săi, va vedea că el a fost responsabil de asta, iar încăpățânarea lui i-a adus poporului său multă suferință.

Iosafat a fost aproape omorât într-o bătălie împotriva sirienilor, când aceștia au crezut că este Ahab cel rău. Viața i-a fost cruțată pentru că a strigat către Domnul. De câte ori nu te-a apărat Cel Preaînalt? Și tot nu te-ai hotărât să trăiești după Cuvânt? Ori, ce seamănă omul, aceea va şi secera (Galateni 6:7). Să știi că suntem responsabili pentru cei care se trag din noi.

După moartea lui Ahab, Iosafat a continuat să se răzvrătească. În ciuda faptului că a arătat de câteva ori că se teme de Dumnezeu, s-a lăsat purtat de interesele economice și a făcut o alianță cu Ahazia, fiul lui Ahab. Au înființat o companie de transport maritim, dar Domnul nu a permis ca proiectul să aibă succes. Fie ca Cel Preaînalt să facă la fel cu oricine rătăcește, ca să se întoarcă la timp pentru a se pocăi!

Dumnezeu a trimis un profet să-l avertizeze pe împărat, spunându-i că afacerea nu-i va merge, pentru că Domnul i-o va distruge. Astfel, corăbiile s-au scufundat și nu au ajuns la Tarsis. Aceasta dovedește dragostea lui Dumnezeu pentru Iosafat, deoarece alteori el a avut un scop bun în viață. Ai grijă! Nu supăra pe Domnul, căci dacă sentința este scrisă în Rai împotrivă-ți, nu va exista nicio modalitate de a-i împiedica executarea.

Ultima consemnare despre acest împărat este că a murit fără să fi renunțat la compania înființată cu Ahazia, care, după cum se vede, nu a prosperat. Nu există nicio altă îndrumare despre păcat, decât aceea de a se pocăi. Așa că stai de veghe, vezi ce ai făcut și cum îți va fi Judecata. Fie ca Dumnezeu să-ți dea pocăința este rugăciunea mea sinceră către Cel Atotputernic!

 

În Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul Isus fie cu voi!