Mesajul zilei

01/02/2024 - MODESTIA UNUI ÎMPĂRAT PUTERNIC

 Împăratul lui Israel a zis lui Iosafat: „Vreau să-mi schimb hainele ca să mă duc la luptă, dar tu îmbracă-te cu hainele tale.” Şi împăratul lui Israel şi-a schimbat hainele şi s-au dus la luptă.

2 Cronici 18.29

Modestia este una dintre trăsăturile slujitorilor lui Dumnezeu. În ciuda faptului că era un om folosit de Domnul, Iosafat a fost influențat de împăratul lui Israel. El și-a arătat răutatea deghizându-se și făcându-l pe Iosafat să se îmbrace ca un împărat. Ahab știa că sirienii vor căuta să-l omoare pe Iosafat, care nu a fost ucis doar pentru că a strigat către Cel Preaînalt. Este necesar să fii simplu ca porumbelul și înțelept ca șarpele (Matei 10,16).

Strategiile de război ale omului și ale celor răi vor fi întotdeauna diferite de cele ale copiilor lui Dumnezeu. În timp ce Domnul merge înaintea noastră, El ne învață cum să nu împiedicăm îndeplinirea lucrării Sale. Oricine se supune îndrumărilor Sale va avea succes. În lupta împotriva întunericului, avem nevoie de El să ne spună ce să facem.

Iosafat l-a auzit pe trufașul Ahab dând instrucțiuni și nici măcar nu și-a dat seama de pericolul în care se afla. Fiind în bătaia atacurilor dușmanului, o săgeată l-ar fi putut lovi. Cere lui Dumnezeu înțelepciune, căci El se bucură când suntem înțelepți. Înainte de a-ți termina vorba, dacă nu simți mărturia Domnului, fă-ți timp pentru a te ruga. Însă, dacă vreun lucru contrazice Scripturile, refuză-l.

Ceea ce a fost bine este că Iosafat a știut să strige, ceea ce ar trebui să învețe toți oamenii, cu convingerea că, atunci când vor chema pe Cel Preaînalt, vor fi ascultați. Când au văzut sirienii carul împăratului, au crezut imediat că este al lui Ahab și l-au înconjurat. Văzând pericolul, Iosafat a strigat către Cel Preaînalt și a fost ajutat de El. Țineți-vă tare de acest cuvânt. Dacă, într-o bună zi, te afli în strâmtoare , strigă către Tatăl, căci El știe să-i abată pe vrăjmașii care sunt după robul Său.

Poate că, văzându-l pe Iosafat înconjurat, Ahab a zâmbit. Acum, el putea lupta și câștiga războiul fără ajutorul sfânt. Ce prostie! De ce să disprețuiești pe Creatorul, Autorul vieții? De ce să nu slujim singurului Dumnezeu adevărat? Împăratul lui Israel credea că el este cel care putea disprețui pe Cel Atotputernic, să facă rău chiar și prietenilor săi și să aibă parte de bine în orice, dar se înșela.

Un om oarecare a tras cu arcul la întâmplare. Fără o explicație firească, săgeata l-a rănit pe Ahab între încheieturile armurii. Ce ispravă nu a făcut acest cetățean! Adevărul este că nu el a făcut această lucrare, ci o mână misterioasă, care a făcut ca săgeata să-l lovească pe împăratul „iscusit” și să-l rănească de moarte. Ahab era un om puternic, dar nu de credință. Chiar dacă a fost rănit, a rămas în picioare în fața sirienilor și a murit la apus.

Odată cu moartea împăratului lui Israel, Iosafat s-a întors în împărăția lui. Atunci Dumnezeu a trimis un proroc să-i spună lucruri necruțătoare. Când Tatăl mustră, ar trebui să primim avertismentul și să-I mulțumim pentru că ne iubește. Dacă faci o greșeală și te pocăiești, înseamnă că Domnul te iubește. Tu esti al Lui!

 

În Hristos, cu dragoste,

 

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul Isus să vă binecuvânteze!