Mesajul zilei

14/04/2024 - CE SĂ SPUI DESPRE ATITUDINEA REBECĂI

Apoi, Rebeca a zis fiului său Iacov: Iată, am auzit pe tatăl tău vorbind astfel fratelui tău Esau.

Geneza 27.6

Când a căutat pe Domnul să afle de ce erau lupte în pântecele ei, Rebeca a auzit de la Dumnezeu că va da naștere unor gemeni și din ei vor ieși două națiuni. De asemenea, știa că cel mai mare îi va sluji celui mai mic. Acest lucru trebuie să fi provocat în ea o adevărată avalanșă de emoții. Dar de ce nu a împiedicat Domnul această dublă gestație, din moment ce, în ochii omului, ar fi fost de ajuns să fie zămislit numai cel din a cărui seminție se va pogorî Mântuitorul? Într-o zi, vom ști totul!
    Când ceva ne face nerăbdători, trebuie să căutăm îndrumarea sfântă. Cum Domnul știe totul și este adevărat, El este singurul capabil să ne arate ce se află în spatele oricărei situații. Nu este nimic mai bun decât să auzim de la El explicația motivelor problemelor noastre. Cu aceste răspunsuri, vom ști cum să ne purtăm în orice circumstanță. Când avem lumină, putem merge fără să ne împiedicăm de obstacole, dar dacă mergem în întuneric, nu putem face voia Tatălui.
    Rebeca a înțeles acea revelație ca pe o hotărâre a Celui Atotputernic: cel mai mare va sluji celui mai mic. Prin urmare, a trebuit să fie atentă la ceea ce se va întâmpla; astfel, Cuvântul lui Dumnezeu nu va greși și omenirea va fi răscumpărată. Nici nu ne putem imagina câte greșeli fac cei care încalcă o poruncă sau nu acordă atenție sfatului Celui Atotputernic. Dacă aș fi refuzat chemarea și aș fi plecat la Moscova să studiez medicina, câte milioane de oameni nu s-ar fi pierdut? Acestea sunt lucruri importante!
    Planul Celui Atotputernic ar trebui să fie confirmat; altfel, cum ar avea oamenii încredere în El? Dacă ar fi dat greș, acel cuvânt nu ar fi fost demn de toată încrederea. Rebeca a pus dragostea lui Dumnezeu mai presus de orice și, deși a fost condamnată, nu i-a păsat. După cum le-a spus Petru conducătorilor evrei, este mai important să ascultăm de Dumnezeu decât de oameni (Faptele Apostolilor 5:29). Alege să iubești pe Domnul și vei fi iubit de Tatăl și de Fiul. Răsplata va fi grozavă! Amin!
    Isaac era bătrân și trebuia să-și dea binecuvântarea succesorului său; însă, dacă a fost o luptă în pântecele Rebecăi, iar Esau l-a învins pe Iacov și s-a născut primul, cel mai mare urma să fie binecuvântat? În ochii oamenilor, binecuvântarea i-ar fi revenit lui, dar Iacov, cel învins din pântecele mamei sale, a știut să gestioneze lucrurile și a cumpărat dreptul celui dintâi născut de la fratele său nesfânt. Tatăl avea în vedere pe Esau, în principal pentru că băiatul era vânător și îi dădea mereu un vânat. Iacov a trebuit să-și folosească istețimea pentru a birui.
    Rebeca a simțit că acesta este momentul să se confirme adevărul. Așa că l-a chemat pe Iacov să facă ceva înainte ca Esau să obțină binecuvântarea. Nu depinde de noi să judecăm dacă complotul conceput de ea a fost corect sau nu, dar evenimentele ulterioare au dovedit că Iacov a fost alesul Domnului. Dacă cunoști voia lui Dumnezeu și nu faci nimic pentru ca aceasta să prevaleze, poți fi considerat veșnic responsabil pentru pierderea cuiva.
    Esau ar fi trebuit să recunoască că și-a vândut dreptul lui Iacov. Dându-și cuvântul, nu ar fi trebuit să-l nege, nici măcar pe cheltuiala lui. Într-un fel, răscumpărarea umanității a atârnat de un fir de ață. Cu toate acestea, prin decizia Rebecăi, Domnul Și-a împlinit promisiunea.

În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

Rugăciune

Domnul Isus să vă binecuvânteze!