Mesajul zilei

25/04/2024 - RUGĂCIUNEA ESTE PUTERNICĂ

Izbăveşte-mă, Te rog, din mâna fratelui meu, din mâna lui Esau! Căci mă tem de el, ca să nu vină şi să mă lovească, pe mine, pe mame şi pe copii.

Geneza 32.11

Întoarcerea în Canaan a fost sub paza lui Dumnezeu, dar asta nu însemna că totul era liniștit, așa cum îi place omului, dar Domnul avea să-Și arate puterea lui Iacov, atâta timp cât își făcea partea în bătălia rugăciunii. De fapt, dacă Cel Atotputernic este în frunte, nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la amenințări, fie că sunt din partea omului, a diavolului sau chiar a sărăciei. Cel Atotputernic este puternic pentru a ne oferi ceea ce avem nevoie.
    Nu știm dacă Iacov s-a rugat ca Dumnezeu să-l mustre pe Laban dacă ar fi mers după el să-i facă ceva rău, dar, socrul său a fost avertizat. Atunci Iacov a trimis mesageri la fratele său, Esau, că se întoarce în Canaan, dar acesta i-a trimis înapoi pemtru a-i spune că îl va ucide. După ce a aflat că fratele său mai mare îl va întâmpina cu 400 de bărbați, i-a fost frică și s-a înspăimântat. Cu toate acestea, a făcut ceva care urma să schimbe întreaga situație.
    El a intrat în rugăciune și a vorbit lui Dumnezeu despre ceea ce El i-a poruncit, spunându-i că îi va ajuta. El i-a amintit Domnului că, cu toiagul său, trecuse Iordanul și și-a împărțit tabăra în două (v. 7).  A ne ruga mărturisind ceea ce ne-a făcut Dumnezeu face să ne crească credința și să ajungă la inima Celui Atotputernic. Nu putem striga fără nădejde sau crede că nu merităm ajutorul sfânt.
    Iacov a mărturisit că nu era vrednic de toată îndurarea și credincioșia pe care i le arătase Dumnezeu (v. 10). Ori, Domnul va face ceva, dar bătălia nu era încă câștigată. Iacov trebuia să-și deschidă inima mai mult; apoi, călăuzit de Duhul lui Dumnezeu, a făcut o cerere care nu putea rămâne fără răspuns (v. 11). Iacov știa că, dacă nu va fi auzită, nu va supraviețui.
    Apoi, a trecut direct la subiect și a cerut lui Dumnezeu să-l elibereze din mâinile fratelui său, pentru că cunoștea firea lui Esau, spunând că îi este teamă ca acesta să nu pună capăt vieții lui și a familiei sale. Nu este de glumă cu amenințările celor care sunt în slujba diavolului, pentru că, într-o clipită, îți poate face un mare rău, inclusiv să-ți ia viața. Acel slujitor al lui Dumnezeu avea nevoie de izbăvire și numai Domnul putea să facă asta.
    Moștenitorul făgăduințelor a amintit Celui Atotputernic de următoarele cuvinte: Eu voi îngriji ca să-ţi meargă bine şi-ţi voi face sămânţa ca nisipul mării, care, de mult ce este, nu se poate număra (v. 12). Este bine să nu uiți nicio vorbele spuse de Tatăl ceresc despre tine, întrucât El împlinește ceea ce făgăduiește. Iacov a petrecut noaptea în Mahanaim și a trimis daruri lui Esau din tot ceea ce avea (v. 2, 13). Însă, adevăratul dar pe care Domnul i-l va da este că va îndepărta ura din inima fratelui său.
    Preocuparea lui Iacov era foarte mare, așa că și-a luat întreaga familie și a trecut vadul Iaboc (v. 22). S-a rugat atât de mult încât un bărbat s-a luptat cu el până în zori. Numele lui a fost apoi schimbat în Israel, căsi se luptase cu Dumnezeu ca prinț și biruise (v. 24-28). În plus, Domnul i-a schimbat inima lui Esau, așa cum și tu trebuie să schimbi totul, ca să ți se răspundă.


În Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

Rugăciune

DOMNUL ISUS FIE CU VOI!